Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu znanych na całym globie. Dzisiaj skosztować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co uwielbiają konsumować pierwotni Włosi?
Co jest najbardziej specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Ubóstwiają ją również sami Włosi.
Świetna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. Najbardziej znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze specjalnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w samej rzeczy kochają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z rozmaitego typu sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie ubogacona. Poświęcić można jej ściśle mówiąc długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, możemy być przekonani, że zafascynuje ono głębią smaku i aromatu.